Dom Arija - Blog


Aktivnosti u staračkom domu

Aktivnosti u staračkom domu imaju veliki značaj za starije generacije. Nega starih lica ne podrazumeva samo obezbeđivanje smeštaja i potrebne medicinske pomoći, već i niz aktivnosti koje pozitivno utiču na mentalno i fizičko zdravlje stanara u njemu.


Moždani udar

Moždani udar je izumiranje dela mozga zbog nedovoljnog dotoka krvi u tom delu. Ovaj nedostatak se javlja kao posledica poremećaja krvotoka usled začepljenja krvnih sudova ili usled njihovog prskanja i izliva krvi u moždano tkivo ili moždane ovojnice.


Demencija

Demencija ili senilnost, kako je mnogi ljudi zovu, je gubitak mentalnih sposobnosti poput sposobnosti razmišljanja, pamćenja i logičkog zaključivanja. Ona nije bolest već grupa simptoma koje mogu uzrokovati razne bolesti i javlja se, pre svega, kod starije populacije.


Alchajmerova bolest - briga u staračkom domu

Alchajmerova bolest je dobila naziv po nemačkom psihijatru Alojzu Alchajmeru, koji je ovaj poremećaj prvi opisao.U početku je vezivana za psihičko stanje kod mladih ljudi, a kasnije je utvrđeno da je Alchajmerova bolest primarno degenerativno oboljenje mozga, nepoznatog uzroka, sa karakterističnim promenama u mozgu, koja uglavnom pogađa starije ljude.


Starački dom u proleće

Starački dom u proleće se budi! Posle duge i, ponekad, tamne zime konačno možemo da osetimo proleće u vazduhu! Starački dom u proleće je posebna priča. Sunčevi zraci koji se probijaju kroz prozore i prvo cveće sa svojim opojnim mirisom unose živost u tela njegovih stanara. Zbog blagodeti proleća na zdravlje naših najstarijih članova, opravdano se kaže da starački dom u proleće ima puno razloga za slavlje.


Druženje mladih i starih u staračkom domu

Druženje mladih i starih u staračkom domu ima veliki značaj za sve generacije. Briga o starim licima ne podrazumeva samo obezbeđivanje smeštaja i potrebne medicinske pomoći, već i pružanje aktivnog društvenog života. Svako živo biće ima potrebu za socijalizacijom. Sa dolaskom poznih godina ovaj aspekt je naročito izražen jer niko ne želi da se oseti usamljeno i napušteno.