Starački dom Zemun i depresija kod starih lica

Starački dom Zemun se svakodnevno susreće sa poteškoćama koje izaziva depresija. Depresija kod seniora nije neuobičajena, ali to ne znači da nema negativnih posledica i da je ne treba ozbiljno shvatiti.

Posted by admin January 15, 2018

Starački dom Zemun se svakodnevno susreće sa poteškoćama koje izaziva depresija. Depresija kod seniora nije neuobičajena, ali to ne znači da nema negativnih posledica i da je ne treba ozbiljno shvatiti.

Starački dom Zemun i borba protiv depresije

Po definiciji depresija je produženo stanje tuge i može trajati veoma dugo.

U ovom blogu starački dom Arija će vam pomoći da je razumete i da na taj način pomognete svojim najbližima.

Ponekada je veoma teško identifikovati je i postaviti pravilnu dijagnozu, jer se sam proces starenja može posmatrati kao jedan od simptoma depresivnog stanja. Dobra vest je da se ovakvim ljudima pažnjom i adekvatnom medicinskom pomoći može umnogome pomoći, kako bi se osećali bolje.

Simptomi depresije kod starih lica

Postoje nekoliko uobičajenih simptoma depresije, koji nam daju jasne znake da je osobi potrebna pomoć i da se treba reagovati na vreme. To su pre svega:

Teškoća u koncentraciji i donošenju odluka, zamor i nedostatak energije, osećaj krivice, bezvrednosti i bespomoćnosti, osećaj beznađa i pesimizam, nemir, rano jutarnje buđenje, iritabilnost, insomnija ili pak prekomerno spavanje, gubitak interesovanja za bilo kakve aktivnosti, prejedanje ili gubitak apetita, osećaj praznine i anksioznost.

Starački dom Zemun

Starački dom Zemun prepoznaje simptome kod svojih korisnika

Starački dom Arija poseduje stručno medicinsko osoblje koje je tu da prepozna simptome depresije, da reaguje na vreme i pomogne onima kojima je pomoć neophodna. Najbolja stvar koja se može uraditi kod starih lica sa depresijom, jeste da im se pruži podrška, lepa reč i stručna pomoć. Ponekada ljudi vole da pričaju o svojim problemima i osećanjima, ali u većini slučajeva takav pristup može izazvati bes prema onima koji pokušavaju da im pomognu.

Psihijatar u našem staračkom domu ima poseban pristup kojim postiže da se osoba „otvori“ i iskaže svoja osećanja, strahove kao i da pronađe pravi momenat za razgovor i stučnu pomoć.

Starački dom Zemun podstiče socijalizaciju među starim licima

Starački dom Zemun

U zavisnosti od težine depresivnog stanja, dokazano je da interakcija sa drugim ljudima može biti od velike pomoći.

Upravo zbog toga starački dom Arija potencira socijalizaciju među svojim korisnicima, koja se ogleda u zajedničkom obavljanju dnevnih aktivnosti i druženju.

Mala fizička aktivnost je dala velike rezultate kod osoba koji imaju problema sa depresijom. Međutim, ukoliko se radi o ozbiljnijim stanjima, koja zahtevaju stručnu pomoć, na raspolaganju je psihijatar koji će razgovorom i prepisivanjem odgovarajuće terapije, pomoći onima koji se bore sa ovakvom vrstom problema.

Od velike važnosti u ovom sličaju je i predhodno zdravstveno stanje, kao i eventualni gubitci sa kojima se lice u predhodnom periodu suočilo. Tek tada naši lekari specijalistu mogu pružiti pravu pomoć, koja će dati dobre rezultate!

Depresija nije laka ni za osobu koja od nje pati, kao ni za njene najbliže

Depresija je veoma teška, kako za stara lica, tako i za članove njihove porodice.

Starački dom Zemun

Starački dom Zemun, uz tim stručnih lica budnim okom, brižnog srca i profesionalizmom na prvom mestu, pazi na svoje korisnike. Svakodnevno se trudimo da pomognemo i da smanjimo šanse za napredovanje bolesti.

U radu sa depresivnim osobama je potrebna velika pažnja, kao i ragraničenje između starosti i osnovnih simptoma depresije. Medikamenti koji se daju, moraju biti kontrolisani i pod budnim okom lekara i medicinskih sestara. Stalni razgovori i pružanje podrške su takođe od velike važnosti i krucijalni su u terapiji protiv depresivnih stanja.

Starački dom Arija je svakodnevno uz svoje korisnike. Trudimo se da im pomognemu ljubavlju, razumevanjem i stručnom pomoći. Svaki novi dan je i za njih, i za nas novi izazov i nastojimo da iz svake „bitke“ izađemo kao pobednici.